Datum

5 november 2016 16:00

Accommodatie

Onbekend

We mochten naar Heerenveen, onder de rook van het Abe Lenstra Stadion waar dit seizoen al vele successen behaald zijn. Ook het volledig verbouwde Thialf stadion lag op een steenworp afstand van waar we vandaag met de strijders van NOKTWA tot grote hoogten mochten stijgen. Niet alleen de gangbare drie punten stonden vandaag op het spel maar ook waren er bij sommige jongens nog wat wraakgevoelens. Vorig jaar kon NOKTWA op de laatste speeldag degradatie niet ontlopen na een verloren wedstrijd bij Heerenveense Boys 3.

Dit jaar liggen de kaarten echter anders. NOKTWA draait tot nog toe een prima seizoen en Heerenveense Boys vinden we terug op de laatste plaats in de competitie met een negatief puntenaantal van -2. Zo hard kan het dus gaan bij reserve 11-tallen.

Vandaag was er door de bookmakers dus een overwinning voor NOKTWA voorspeld. Ook Sacha, die altijd voor de wedstrijd een voorspelling doet, zei dat we vandaag met 0-3 zouden winnen. Ik kan u alvast vertellen dat Sacha het fout had. We gaan snel door naar de opstelling. Frans Wieger moesten we vandaag afstaan aan NOK1 waardoor we met een vernieuwd middenveld moesten spelen. Na een lange puzzelavond op donderdag kwamen we tot de volgende opstelling:

Doel: Feike Pieter

Verdediging: Frans Pieter, Willem Jan, Patrick, Harmen

Middenveld: Tesfit, Kees met een K©, Jharm

Aanval: Geert, Willem Tiede, Roy

Bank: Stefan, Siemen, Rutger, Rimmer

Het was al meteen duidelijk dat Heerenveense Boys niet naar het voetbalveld was gekomen om er eens even een spetterende pot voetbal van te maken. Ze lieten zich gemakkelijk aftroeven in de duels en wisten af en toe op spaarzame momenten via een lange bal een klein beetje gevaarlijk te worden. Dat is dan ook meteen het grote gevaar tegen een dergelijke tegenstander. Het is moeilijk om zelf de focus te behouden als de tegenstander ongeïnteresseerd en ongeïnspireerd aan de wedstrijd begint. Gelukkig viel dan ook al vrij snel de 0-1 door een doelpunt van Geert. Geert werd wist het net te vinden via een assist van Tesfit. Geert was daarvoor nog niet erg gelukkig geweest aan de bal maar gelukkig kon dit snelle doelpunt zomaar een kantelpunt betekenen. Voor je het weet schiet je er zomaar vier in een wedstrijd in, maar dat zal vast wel niet gebeuren.

In de 13e minuut volgde er een goede actie van Roy aan de linkerkant. Roy kapte de bal terug en gaf met zijn rechtervoet een voorzet op Willem Tiede. Willem Tiede kreeg de bal op zijn hoofd maar wist net niet het doel te raken waardoor de stand nog bleef staan op 0-1. In de aanval die hierop volgende van HvB, werden ze zomaar gevaarlijk! Gelukkig waren ze in de afronding niet sterk genoeg waardoor ook nu de stand bleef steken op een 0-1 voorsprong voor NOKTWA.

Het eerste kwartier was duidelijk voor NOKTWA. Met een balbezit percentage van zo’n 80% kon een volgend doelpunt niet lang uitblijven. In de 20ste minuut kwam Geert via een snelle aanval over de rechterkant uit. De doelman van Hvb kwam ver uit zijn doel om Geert naar de zijkant te dwingen maar maakte daarbij een overtreding. De scheidsrechter wees naar de stip! Geert pakte zelf de bal en poeierde de bal in de linkerhoek waarmee hij dus zelf tekende voor het 2e doelpunt van de dag, 0-2! Geert had er nu al twee in liggen in Heerenveen. Maar vier doelpunten maakt je nooit in een wedstrijd.

Patu praat ‘wol een aardig wurdsje oer de grins’, zo vind hij zelf. In een poging om te communiceren met Tesfit riep hij; ‘I was save nest you’. Wat hij er precies mee bedoelde is mij een raadsel, voor Tesfit overigens ook.

Voor rust zou er zelfs nog een doelpunt vallen! De 0-3 was deze keer van Willem Tiede uit een assist van Geert. Prachtige luxe zo op slag van rust!

In de rust hamerde Ayelt op het behouden van de concentratie. Tegen een dergelijke tegenstander blijft het moeilijk, en dat was ook wel te merken aan het spel. NOKTWA was slordig, maar gelukkig was de tegenstander van vandaag niet in staat om daarvan te profiteren.

Ondertussen had niemand opgemerkt dat Roy niet in de kleedkamer zat. Roy was even bij de tegenstander waar hij inmiddels goede vrienden was geworden met Redgy. De nummer 7 van HvB bleek erg goedlachs en had zich voorgenomen om vooral niet te leiden onder het bedroevende spel van zijn team.

Wat vandaag ook opvallend was, was de basisplaats voor Jharm op het middenveld. De 1.50 meter lange speler liep al weken te jammeren om een plaatsje op het middenveld. Nu kreeg hij dan eindelijk de kans om zich op deze plaats te bewijzen. Ook bij HvB speelden ze met een ‘kleintje’ op het middenveld. De directe tegenstander van Jharm in de 2e helft was nog kleiner dan hij zelf!!! Een bijzondere samenloop van omstandigheden die zorgden voor de volgende hilariteit op het veld bij Heerenveense Boys.

Want dat hebben we wel gedaan in Heerenveen, lachen! De trainer van de tegenstander was vooral grappen over zijn eigen team aan het maken, Redgy was alleen maar aan het ouwehoeren met Roy en de scheidsrechter probeerde aan Tesfit uit te leggen dat een kettinkje niet om mag tijdens een wedstrijd. Verder was Ayelt meer buiten zijn coachvak te vinden dan erbinnen (zie foto) en bleek Rimmer erg gevat toen Ayelt vroeg of hij 15 was, doelende op zijn rugnummer, en Rimmer antwoorden met; “Nee ik ben 17 hoor…”.

Goed, u begrijpt wel dat we een enorm gezellige middag hebben gehad in Heerenveen. Maar die middag werd niet alleen gezellig gemaakt door het geouwehoer binnen en buiten het veld. Er werden ook doelpunten gemaakt. Hoewel de eerste fase van de 2e helft echt te slecht was om aan te gluren, kon NOKTWA zich na ongeveer 20 minuten spelen in de 2e helft iets oprichten. In de 60e minuut werd misschien wel het mooiste doelpunt van de wedstrijd gemaakt. Roy werd diep gestuurd op een prachtige bal van Patrick. Roy haalde verwoestend uit nadat de bal een kleine stuit had gemaakt. De doelman redde fantastisch op dit vlammende schot maar kon de bal niet klem pakken. Geert was in de rebound attent en schoot de bal keihard binnen en maakte daarmee al zijn derde doelpunt van de dag.

Nog geen vijf minuten later was het alweer raak voor NOKTWA. Roy had wederom een mooie samenwerking met Geert in gedachten. Met een prachtige pass zette hij Geert vrij voor de keeper. U raadt het al. Geert mist eigenlijk nooit vandaag dus ook deze ging erin! Daarmee bracht hij de stand op een 0-5 voorsprong!

Hierna was het voor NOKTWA wel een beetje gedaan en ging het nog een tempotje lager. HvB kreeg zelfs nog kansen. Na een snelle actie over de linkerkant kon een speler van HvB vrij voor het doel komen maar zelfs voor open goals wist hij de bal niet in het doel te krijgen en schoot hij op de paal.

Inmiddels was het in de dug-out wel duidelijk geworden dat de nieuwe ijsmachines in het nieuwe Thialf goed werkten. Het was al flink koud geworden en onze verzorgster Kim vertelde met bibberende stem te zijn veranderd in een ijsklompje.

Nog even werd het warm op het veld want Michiel, een speler van HvB wist het net te vinden voor zijn ploeg en daarmee de stand terug te brengen naar een 1-5 achterstand. Het doelpunt werd gevierd als een kampioenschap en wanneer HvB vanaf nu in balbezit kwam riep het hele team; “alle ballen op Michiel”!!!! Zo had Michiel zichzelf een cultstatus aangemeten en waren de gezichten weer net iets blijer dan daarvoor.

Het mooiste moment van de wedstrijd was eigenlijk een gemiste kans. Kees met een K had een voorzet van Siemen voor het intikken maar ging als een stervende zwaan tegen het kunstgras. Kees had daarmee het slotakkoord op zijn schoen maar achteraf vond iedereen deze uitkomst eigenlijk een stuk leuker.

Aan het einde van dit potje winteravondvoetbal werd er nog even geapplaudisseerd voor Geert. Geert kreeg een publiekswissel van Ayelt na zijn goede optreden met vier doelpunten en een assist.

Na de wedstrijd heerste er vooral een gevoel van tevredenheid. NOKTWA kan weer drie punten bijschrijven en dit soort wedstrijden werden voorheen ook nog wel eens verloren. Nu mochten we met drie punten, vijf doelpunten en een prachtige middag de overwinning vieren in Den Nostalgie. Het was nog lang onrustig in Oudemirdum, zeker na de Pub quiz overwinning van die avond door de technische staf.

Wat kan voetbal en het spelletje eromheen dan toch mooi zijn…